Zakon o zaščiti žvižgačev v Sloveniji: zakaj moramo škodo kriti davkoplačevalci?

Prejmite koristne nasvete in informacije s področja zaščite prijaviteljev v svoj e-poštni nabiralnik
Z naročilom se strinjate s politiko varstva osebnih podatkov.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Slovenski parlament je sprejel Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri), s katerim želi zaščititi zaposlene, ki prijavijo nezakonita ali neetična dejanja na delovnem mestu. Zakon velja za ključni korak pri obravnavi žvižgačev. Upam, da se v Sloveniji nikoli več ne bo zgodilo, da tisti, ki na nepravilnosti opozarja izgubi službo, krivci pa ostanejo nekaznovani. Ivan Gale, ki je opozoril na nepravilnosti pri nabavi zaščitnih mask in bil zato “nagrajen” z izgubo službe, minister Počivalšek pa ….

Zakon o zaščiti prijaviteljev sicer predvideva več ukrepov za zaščito žvižgačev. Med drugim so žvižgači  upravičeni do pravic iz zavarovanja za primer brezposelnosti, kot če bi jim bila pogodba odpovedana brez njihove krivde.

Čeprav se ta določba morda zdi korak naprej pri zaščiti žvižgačev v Sloveniji, je pomembno vedeti, da moramo stroške nadomestila za brezposelnost kriti davkoplačevalci. Ali ne bi bilo prav, da bi škodo kril tisti, ki jo je povzročil ali organizacija, kjer je zaposlen ne pa da moramo zapitek poravnati davkoplačevalci?

Vse kar imam povedati zakonodajalcem je: razmislite o morebitnih spremembah zakona in zagotovite, da bodo tisti, ki se ukvarjajo z nezakonitimi ali neetičnimi dejavnostmi krili stroške zaščite žvižgačev. Tega bremena res ni treba prenašati na davkoplačevalce.

Čas imate
do 23. maja

00
dni
00
ur
00
minut
00
sekund

Za podjetja z 250 zaposlenimi je 23. 5. 2023 zakonsko določen datum, do katerega je potrebno urediti varno in zaščiteno notranjo prijavno pot za žvižgače. Whistler.si je celovit sistem podpore žvižgačem za slovenska podjetja in ustanove , ki že deluje v šestih državah.

Hvala.
Oops! Something went wrong while submitting the form.